Monday, 8 August 2016

Beza Antara Ketumbuhan Dengan Kanser

Ketumbuhan atau tumor dan Kanser, adakah terdapat perbezaan di antara keduanya?
Mungkin kita beranggapan ketumbuhan tu bermaksud kanser. Adakah ianya sama? Atau berbeza sama sekali. Atau mungkin kita sudah tahu keduanya berbeza tetapi tidak pasti apa yang membezakannya. Entri ini akan cuba memberikan kefahaman kepada kita tentang Ketumbuhan VS Kanser.

Ketumbuhan vs Kanser
Tumor dan kanser adalah berbeza. Tumor berlaku apabila luka atau ketulan terbentuk dalam badan disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal. Kebanyakkan tumor tidak berbahaya, tetapi sesetengah mungkin mempunyai kesan kepada kesihatan seperti menekan organ-organ penting atau saluran darah atau boleh menyebabkan terlebih pengeluaran hormon tertentu.

Dalam kes  kanser, pertumbuhan sel ini tidak terkawal dan merebak di dalam badan. Kedua-duanya boleh dikesan dengan imbassan MRI.

Tidak Semua Tumor Adalah Kanser
Adalah penting untuk memahami bahawa tidak semua ketumbuhan adalah kanser. Tumor atau dikenali sebagai ketumbuhan ada 2 jenis iaitu Beningn dan Malignant. 

  • Tumor beningn berlaku dimana pertumbuhan adalah terhad kepada bahagian tertentu badan.
  • Tumor Malignant boleh bertuka menjadi kanser.
Ini bermakna bahawa pertumbuhan utama boleh menjana beberapa pertumbuhan skunder dan menyerang bahagian-bahagian penting dalam badan dan merebak di mana-mana.Sama seperti semua ketumbuhan tidak berkanser, semua kes kanser juga tidak dicirikan oleh pertumbuhan tumor. Sebagai contoh, dalam kes kanser darah, tidak ada tumor yang terlibat. Walaubaimanapun, pada kemunculan tumor, ujian biopsi menjadi sangat penting untuk menentukan jika pertumbuhannya adalah maligna atau benign.

Tumor boleh atau tidak boleh berkembang menjadi kanser. Kanser sebaliknya adalah suatu keadaan penyebaran malignant di mana pertumbuahn sel tidak normal boleh menjadi tidak terkawal. Tidak semua kanser tidak boleh dirawat.Rawatan Tumor vs Kanser
Ubat-ubatan dan rawatan yang ditetapkan untuk tumor dan kanser munkin berbeza. Tidak semua tumor mengancam nyawa, walaupun tumor adalah benign, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan untuk mengeluarkannya. Bergantung kepada lokasi dan saiz tumor, pembedahan ini boleh menjadi agak mudah atau ia boleh mengambil masa bebulan untuk pesakit sembuh.

Contoh Ketumbuhan Otak & Kanser otak

Pilihan rawatan untuk kanser termasuk pembedahan (pembedaahn membuang tisu kanser), kemotrapi (dengan menggunakan bahan kimia yang kuat untuk membunh sel-sel kanser yang berkembang pesat), dan Terapi Radiasi (menggunakan sinaran bertenaga tinggi untuk mengecutkan tumor dan membunuh sel-sel kanser dengan merosakkan DNA mereka).
Kesimpulannya Ketumbuhan / Tumor merupakan pertumbuhan sel yang tidak normal yang tidak merebak ke bahagian lain. manakala kanser adalah sekumpulan penyakit yang melibatkan pertumbuhan sel tidak normal yang berpotensi untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain. Semoga info ini bermanfaat untuk pembaca mengetahui beza di antara KETUMBUHAN dan KANSER.

Vitamin B17 Juga Boleh Dijadikan rawatan Alternatif untuk merawat kanser dan ketumbuhan...


No comments:

Post a Comment